Soarele ne poate fi atât prieten cât și dușman

O vorba spune că:”Atunci cand nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe ușa”.

Soarele înseamnă lumină, caldură, viață.

Dar, tot soarele, poate să însemne și melanom, cancer de piele, un diagnostic pe care nu vrei să îl auzi.

Pentru că este vară și deși suntem în luna august, vom mai avea zile însorite, este bine de știut că expunerea prelungită la soare poate avea repercursiuni grave asupra sănătații. De la simplele arsuri de soare și usturimi, pană la apariția unor pete, umflături cu suprafața „alburie” sau orice țesut crescut apărut pe suprafața pielii.

Ca măsuri de protecție, pe lângă evitarea orelor de vârf, ca și intensitate solară (între 10:00 și 17:00) putem apela la:

  • ochelari de soare
  • îmbrăcăminte subțire dar care să acopere cât mai mult suprafața pielii
  • pălării sau șepci
  • creme de protecție solară

Daca mergem la plajă sau avem îmbrăcăminte care nu ne protejează corespunzător, este important să folosim creme de protecție solară (cu SPF de 30 sau mai mare)

E bine să căutam produse care nu sunt unsuroase și care blochează atât UVA, cât și UVB. Majoritatea cremelor hidratante conțin substanțe de protecție solară, prin urmare, cremele de protecție solară sunt ușor de ales și ieftine.

Melanomul este cea mai mortală formă de cancer de piele. Melanomul se manifestă prin zone pigmentate de culoare închisă sau decolorate sau umflături cu formă asimetrică, margini neregulate, negre sau de diverse culori.

Trebuie să consultați de urgență un medic dacă vă preocupă o leziune care se schimbă, este nou simptomatică sau care nu se vindecă. De asemenea, daca aveți o rudă de gradul I care suferă de melanom sau alunițe de culoare închisă, ar trebui să știți că sunteți predispus genetic și e bine să fiți examinat de un dermatolog.

 

Articol scris de Mihai Bajureanu

Sursa: riscul-de-cancer-de-piele-creste-in-timpul-verii