Sfântul Gheorghe – Tradiții și legende

Sfântul Gheorghe este o sărbătoare extrem de importantă a primăverii, iar oamenii credeau că intră într-un interval de timp sacru în care erau convinși că forţele naturii puteau fi influenţate. Multe obiceiuri se referă la îndepărtarea strigoilor și vrăjitoarelor care voiau să ia laptele vacilor sau să înlăture rodul câmpului. Mai jos puteți citi despre sfântul din toamnă cu care se luptă Gheorghe, despre tradiții din Balcani și din restul lumii, dar și despre ce făceau oamenii pentru a fi siguri că vor birui în lupta cu duhurile rele.

 

  • Sângiorz este sfântul care înfrunzește codrul și deschide anul pastoral. Sângiorz ”închide iarna și deschide vara” la 23 aprilie și este în opoziție cu Sâmedru, un sfânt celebrat la final de octombrie. Ei poartă la brâu ”cheile anului” cu care Sângeorz închide iarna și deschide vara la 23 aprilie, iar Sâmedru închide vara și deschide iarna la 26 octombrie.
  • În multe zone ale țării era obiceiul de a se pune rug verde și leuștean la poartă, la grajduri, la ferestre, la obloane, ca să nu se apropie vrăjitoarele să ia laptele de la vaci.
  • Ziua de 23 aprilie marchează în calendarul popular începutul anului pastoral. Denumită popular Sângiorz, este o sărbătoare prestigioasă cu semnificaţii multiple: agrare, pastorale, dar și de luptă cu forțele răului.
  • Pe 22 aprilie se prăznuia Mânecătoarea (sora lui Sângiorz în panteonul carpatic) și se credea că vin strigoii și vrăjitoarele să fure laptele vacilor, rodul câmpului, visul fetelor și norocul băieților. Întreaga suflare a satului era preocupată de găsirea unor mijloace eficiente de luptă contra forțelor răului.
  • În unele regiuni oamenii se scăldau înainte de răsăritul soarelui într-o apă curgătoare, spre a fi sănătoşi tot anul şi pentru spălarea tuturor relelor. În alte sate ieșeau preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi făceau rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.
  • Se știu foarte puține despre viața sfântului: S-a născut în jurul anului 270 în Cappadocia și a murit pe 23 aprilie 303, după ce a fost torturat și apoi executat din ordinul împăratului roman Dioclețian. Numele vine din greacă, Geōrgios, și înseamnă agricultor, lucrător al pământului.
  • Sf Gheorghe este sărbătorit în multe locuri din lume, din Anglia și Spania, până în Georgia și Rusia. I se spune, în funcție de țară Saint George, Georges de Lydda, Sant Jordi, Yorgi, Άγιος Γεώργιος, San Jorge, Szent György sau Georg.

 

Articol postat de Mihai Bajureanu

Sursă: hotnews.ro