Semne sau vorbe- despre viața fără sonor

Bună.

Ce mai faci?

Te iubesc!

 

Sunt câteva din cele mai comune expresii folosite pe tot globul. Dar, cum ar fi oare să nu le mai poți spune (sau auzi)? Sau, din contra, să nu le fi putut niciodată spune (sau auzi)?

 

Pare un coșmar, dar e realitatea pentru aproape 500 de milioane de oameni (aproape cât populația Europei).  Din fericire, oamenii sunt creativi, s-au adaptat, și au găsit un alt mod de a comunica : prin semne. E unic tocmai pentru că spre deosebire de toate limbile pământului nu se poate auzi, dar se poate vedea. Mai mult, nu se folosesc numai mâinile pentru limnajul semnelor, ci și expresiile feței.

 

Totuși, să crezi că există un singur limbaj al semnelor este o afirmație destul de arogantă, având în vedere că există peste 6000 de limbi pe tot globul. Oamenii chiar au încercat să creeze o limbă universală (esperanto), dar inițiativa nu a avut efectele dorite. Urmând același principiu, există un sistem internațional de comunicare bazat pe semne, folosit la întâlnirile internaționale, dar nu este suficient de complex încât să fie considerat o limbă.

 

Cum nu există o singură limbă, sau un singur popor, nu există nici un singur limbaj al semnelor, ci sunt aproape o sută.Fiecare dintre ele se schimbă și adaptează rapid, și fiecare are particularitățile sale (la fel ca orice altă limbă, de altfel). Ca o curiozitate, Australia, Regatul Unit al Marii Britanii și Statele Unite ale Americii au ca limbă oficială engleza. Totuși, fiecare are propiul limbaj al semnelor, iar lucrurile nu sunt deloc asemănătoare. Și ca să evidențiem ideea de cum un semn poate avea semnificații multiple-chiar contradictorii, emoji-urile sunt exemplul perfect. Like-ul (👍)care reprezintă aprecierea în țările occidentale, penru popoarele din Orientul Apropiat este mai degrabă un semn jignitor, asemănător degetului mijlociu. Mai multe exemple în acest sens se găsesc aici.

 

 

Pe 23 septembrie sărbătorim Ziua internațională a limbajului semnelor. Să ne imaginăm, numai pentru un minut că suntem în locul lor. Imaginează-ți cum ar decurge o zi din viața ta,în România secolului XXI, de dimineața până seara, dar fără să poți vorbi sau auzi. Fă asta acum, înainte să citești mai departe.

.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Cum a decurs ziua ta ?