Sărbătorile altfel

Trăim o luna decembrie atipică, fără prea multe vizite, fără călătorii, fără petreceri. Ne putem bucura de sărbători chiar și în aceste condiții? Cum a fost afectată sănătatea noastra mintală, după atatea luni de pandemie? “În mod cert sărbătorile acestui an nu vor fi la fel ca în anii precedenți. Vor avea ingrediente rafinate: grijă pentru cei dragi, conexiune emoțională, comunicare sinceră și deschisă, creativitate, recunoștință”, spune Florentina Niculescu, psihoterapeut de orientare integrativă în Centrul MindCare.

 

Ca urmare a pandemiei de coronavirus, fie că ne referim la fiecare individ, fie la societate, am fost forțați să ne schimbăm viața, iar acest aspect în limbajul psihoterapeutilor și psihiatrilor se numește traumă colectivă și face parte din categoria dezastrelor naturale (fie că sunt ele provocate de om sau de natură).

 

Sistemul nostru nervos autonom (SNA) se adaptează constant la sentimentele noastre de siguranță sau amenințare în diferite situații. Când SNA individual sau colectiv este dezechilibrat și nevoile universale de bază nu sunt îndeplinite, pierdem controlul asupra stărilor noastre fizice, emoționale, mentale, comportamentale și spirituale. Apelăm la mecanisme de apărare dăunătoare pentru a ne satisface nevoile.

Psihiatrii și psihoterapeuții care lucrează cu oamenii expuși diverselor categorii de dezastre naturale au remarcat creșteri de anxietate și neputință, reacții naturale care rareori devin traumatice sau cronice. Însă, așa cum era de așteptat, lipsa conexiunii sociale a condus la creșterea tentativelor de suicid, violențelor domestice, abuzurilor psihice, creșterea consumului de alcool și alte dezechilibre.

 

Noi oamenii ne naștem cu capacitatea de adaptare. În contextul actual al vieții cheia este să crezi din nou în tine, în capacitățile tale de auto-reglare și auto-vindecare și, în același timp, să crezi în ceva mai măreț decât tine.

 

Conectarea emoțională este esențială precum și menţinerea rutinei familiare cât mai mult posibil sau crearea unor noi rutine.

Este dovedit faptul că plimbările prin pădure timp de o oră sau două ore, ajută la întărirea sistemului imunitar. A rămâne numai în casă dăunează sistemului imunitar. Amănunt şi mai important în cazul familiilor cu copii.

 

Printre multele schimbări aduse de această perioadă se numără și creativitatea. Așadar, nu vom omite sărbătorile ci doar vom ajusta comportamentul nostru la situația actuală, gândindu-ne cu mult respect și dragoste la persoanele pe care dorim să le protejăm.

Oamenii își asumă în mod eronat că sunt cu rude de încredere și apoi renunță la purtarea măștii ori uită de distanțarea fizică. Dacă avem intenția să găzduim o petrecere restrânsă, merită să ne gândim că un astfel de eveniment poate fi o sursă de răspândire a virusului și este indicat să ținem cont de aspecte precum: să ne asigurăm că toți cei care vor veni vor respecta același “protocol” care poate fi transmis într-un mod original și creativ – încrederea și onestitatea sunt esențiale, putem solicita invitaților un minim de zile de carantină înainte de eveniment și dacă nu o pot face din motive personale să le reamintim că purtarea măștilor și practicarea distanțării cât și atenția la persoanele cu care se vor întâlni în această perioadă.

Toate acestea sunt garanții ale unei întâlniri și petrecere a unui timp de calitate fără amintiri neplăcute. Este eronat să presupunem că toți avem aceeași definiție a atenției sau că toți fac lucrurile așa cum le facem noi, de aceea purtarea unei discuții sincere despre dorințele fiecărei persoane și așteptările lor vor conduce la scăderea riscului de infectare și va crește gradul de conștientizare și încredere.

 

Sărbători cu bine!

 

Articol scris de Mihai Bajureanu

Sursă: hotnews.ro