Intrucat pe 2 noiembrie sarbatorim Ziua internationala pentru stoparea crimelor impotriva jurnalismului, am decis sa aducem in atentia cititorilor blogului nostru cateva aspecte referitoare la rolul pe care îl joacă presa și jurnalismul in societatea contemporana.
Trăim în era tehnologiei, și accesul la evenimentele actuale e mai ușor ca niciodată. Zi de zi stam cu nasul in telefoanele mobile. Aruncăm un ochi pe social-media la cateva noutati impartasite de influencerii momentului. Citim stirile aflate in topul cautarilor zilei si consideram ca ne-am facut plinul de informatie pentru o zi.
Cu toate acestea, se pare ca sunt anumite detalii care ne scapa. În acele momente, avem nevoie de niste jurnalisti pasionati si dedicati care sa ne prezinte o altă perspectivă asupra informațiilor.
Daniela Palade Teodorescu, redactor sef la o renumita revista dedicata femeilor, este unul dintre acesti oameni. Ea face cunoscute publicului povesti de viata glorioase, ce au însă ca teme subiecte controversate. Fie ca este vorba de persoane cu dizabilitati, fie de femei victime ale violentei demestice, ea se asigura ca acestea sunt auzite .
De aceea este presa necesara. Pentru ca reuseste sa ne conecteze cu cei din jurul nostru. Pentru ca ne face sa fim mai recunoscatori pentru ceea ce avem. Pentru ca la finalul lecturii unui articol despre reusitele unor oameni de succes, sa putem spune: “Asta da poveste de viata! Acum e randul meu sa ma fac auzit si sa schimb ceva in soietatea in care traiesc!”.
Cu siguranta am auzit in jurul nostru macar o data replica: “Eu nu ma uit la televizor. Prefer sa ma uit la un film decat sa aud doar știri negative”.
Ei bine, exista aici si un sambure de adevar. De-a lungul anilor, in vreme ce societatea si tehnologia au evoluat cu viteza luminii, stilul de a scrie parca a stagnat. Aceleasi titluri bombastice care, in esenta, nu transmit nimic, si un sir interminabil de noutati in materie de accidente rutiere, dezastre naturale si pierderi de vieti omenesti. Desi acestea erau initial menite sa atraga publicul prin emotiile puternice pe care le transmit, se pare ca au un efect opus.
Aici intervine rolul jurnalismului constructiv. Acesta ne invita sa vizualizam probemele intr-o maniera optimista, oferind si cateva posibile solutii pentru stoparea acestor evenimente. Astfel, chiar si noi, cei din spatele micilor ecrane, participăm activ la rezolvarea problemelor care ne sunt prezentate.
Unul dintre evenimentele pe care multi romani prefera sa nu il rememoreze, insa care a marcat istoria tarii noastre, este Mineriada din 1990. Amintirile celor care au iesit pe strazile din centrul Bucurestiului in zilele de 13-15 iunie ale acelui an sunt inca vii si pline de teroare. Focuri de arma trase la intamplare. Multimi de oameni alergand haotic, incercand sa se salveze. Familii destramate . Studenti, profesori , oameni nevinovati, batuti cu cruzime de minerii indemnati de Ion Iliescu “sa faca curatenie”.
Presa si jurnalistii prezenti la fata locului au strans informatii pe care noi sa le putem analiza astazi si sa ne ajute sa intelegem ce a insemnat, cu adevarat, Mineriada.
De asemenea, presa joaca un rol important si in dezvaluirea abuzurilor politice. Numeroase reportaje despre primarul comunei Bozieni, jud. Neamt, au facut cunoscut faptul ca acesta s-a aflat la conducere timp de 38 de ani consecutiv. În plus, au dezvaluit si cateva dintre tacticile folosite de edil pentru “cumpararea” votului locuitorilor comunei. În urma reportajului, acesta nu a mai candidat pentru funcția de primar.
Lucian Mindruta a absolvit Facultatea de Jurnalism și Stiinte ale Comunicarii din cadrul Universitatii Bucuresti. A fost redactor la Dilema, Jurnalul National, si revista Viva.
Cristian Tudor Popescu a fost redactor-sef la ziarul Adevarul si, impreuna cu o parte din redactia de la Adevarul, a format ziarul Gandul. De asemenea, a fost presedintele Clubului Roman de Presa. Ulterior, a creat si Republica, fiind si membru al Uniunii Scriitorilor și Uniunii Cineastilor din Romania
Andreea Esca, e poate cea mai cunsocuta si longeviva prezentatoare TV din istoria Romaniei. A ramas fidela pe tot parcursul carierei sale postului de televiziune ProTv. A urmat studii universitare și postuniversitare la Școala Superioară de Jurnalism. I-au fost acordate numeroase premii de-a lungul carierei, printre acestea numarandu-se si cel pentru „Cel mai iubit om de televiziune”. A facut un stagiu la CNN unde s-a familiarizat cu intreaga industrie a jurnalismului, urmand mai apoi sa se intoarca in Romania si sa isi inceapa cariera de editor-prezentator de stiri la ProTv.
Articol realizat de Iulia Mircea.
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO