Criptomonedă sau criptovalută (din engleză CryptoCurrency) este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită ca mijloc de plată, (ex: Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash, Ripple, Litecoin, Dogecoin, Anacoin, Pirate Chain)
Denumirea de criptomonedă indică faptul că acest mijloc de plată utilizează criptografia și este descentralizat pentru a controla tranzacțiile și preveni dubla cheltuială, o problemă curentă pentru valutele digitale.
Deseori se face greșeala ca moneda virtuală (criptomoneda) să fie considerată o monedă electronică. Conform legii, aceasta nu este o monedă electronică. Astfel, în România, art. 4 lit. f din Legea 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică, definește moneda electronică ca fiind „o valoare monetară stocată electronic, inclusiv magnetic, reprezentând o creanță asupra emitentului, emisă la primirea fondurilor în scopul efectuării de operațiuni de plată și care este acceptată de o persoană, alta decât emitentul de monedă electronică”.
Pe scurt, moneda electronică este varianta electronică a bancnotelor și monedelor, care se poate stoca pe un dispozitiv de plată electronic (e-money). Acesta este folosit, de regulă, pentru a face plăți electronice de mică valoare.
O firmă IT împreună cu un procesator de plăţi lansează un serviciu de plată cu criptomonede direct la casa de marcat. Serviciul este disponibil în ma multe magazine, de la cele de proximitate la hypermarketuri şi se pot face plăţi cu Bitcoin (BTC), BitcoinCash (BCH), Ethereum (ETH), GoCrypto (GOC), Tezos (TEZ), Litecoin (LTC) sau Viberate(VIB).
Serviciul este lansat de Magister, în cooperare cu procesatorul de plăți GoCrypto. Procesatorul facilitează tranzacțiile cu criptomonedele: Bitcoin(BTC), BitcoinCash(BCH), Ethereum(ETH), GoCrypto(GOC), Tezos(TEZ), Litecoin(LTC), Viberate(VIB), în timp real, direct la casa de marcat, prin intermediul unei aplicații instalate petelefonul mobil al clienților, de tip cripto-portofel virtual. Portofelele acceptate sunt: Elly Wallet și Bitcoin.com Wallet.
În magazinele existente, aplicația SmartCash POS este conectată cu principalii procesatori de plăți online, suportând tranzacții cu cardul, portofele virtuale clasice și portofele pentru criptomonede. Începând cu versiunea SmartCash RMS 2021, platforma software de la Magister este compatibilă cu toate tehnologiile de plată electronice existente și, deopotrivă, cu monedele viitorului, spun reprezentanţii companiei IT.
Percepția consumatorilor, pandemia și tendințele globale au propulsat utilizarea pescară largă a serviciilor bancare digitale securizate, iar retailerii au nevoie de o abordare omni-cash pentru a-și atrage și fideliza clientela, mai spun reprezentanţii companiei
“Această nouă tehnologie duce lum eaplăților digitale la un nou nivel, în care cumpărătorii vor putea utiliza diverse metode de plată rapide, iar comercianții vor beneficia de un proces de vânzare rapid, simplu și securizat, indiferent cum alege clientul să plătească. Folosirea criptomonedelor direct la casa de marcat transformă acest tip de monedă în numerarul viitorului”, afirmă Dor Bujor Pădureanu, CEO-ul companiei Magister Software.
Articol scris de Mihai Bajureanu
Sursa: startupcafe.ro
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO