Modele educaționale – între copie și original

Cu toții am fost unul din actorii implicați în actul educațional-fie din postura de elev, părinte sau profesor. Poate de aceea, educația reprezintă un subiect de discuție accesibil și comod pentru toată lumea.

 

Este 1 septembrie și în curând începe școala. Încă nu se știe dacă va fi față în față, online, sau un sistem mixt. În martie, am urmat (ca de obicei)  modelele educaționale occidentale și am lucrat la distanță până la finalul anului școlar. Statele Unite anunțaseră deja aceași măsură. Pe de altă parte, când Olanda a anulat Bacalaureatul, noi l-am menținut.

 

Este vital să găsim un echilibru între copierea modelelor/acțiunilor altor state, și găsirea propriilor soluții. Fiecare stat-ca să nu vorbim de fiecare județ, oraș, școală are nevoile sale. Mai mult, trebuie luat în calcul factorul uman-profesorii, elevii, chiar părinții acestora sunt unici. Nu putem pur și simplu să prealuăm  modele educationale- finlandez, japonez, sau francez, și să le implementăm punct cu punct în școala românească doar pentru că ”la ei merge, merge și la noi”. În același fel în care nu ar trebui să menținem o curriculă ce funcționa în anii 90 în 2020.

 

Model educational

Da, copii au fost atunci, copii sunt acum. Un cap, 2 mâini și 2 picioare.Identici cu cei din alte părți ale orașului/județului/țării. Nu ne putem aștepta să aplicăm aceleași metode într-o școala din mediul rural din Vaslui și într-o școala din centrul Clujului și să obținem același rezultat. Ce face copilul din Cluj după școală, și ce face cel din Vaslui? Școlile sunt la fel de dotate? Care este atitudinea părinților? Cât de implicați sunt profesorii? Cuvântul cheie este adaptarea. Vedem ce se întâmplă în jurul nostru-eventual vedem dacă același lucru s-a mai întâmplat înainte. Combinăm cu ce știm despre locul unde vrem să implementăm măsura, și doar atunci acționăm.

 

Și ținem cont de acest principiu în orice decizie pe care o luăm. Doar pentru că vecina de la 5 a slabit 2kg mâncând numai varză murată, nu înseamnă că și noi trebuie să facem același lucru-în special dacă știm că suntem alergici la varză.