“Meseria” de voluntar – implicatii sociale si psihologice

Ce este voluntariatul?

Unii poate stiu in linii mari, altii poate au prieteni care fac acest lucru si restul stiu ca e ceva ce faci pro-bono. Voluntariatul este mai mult de atat, fiecare persoana care s-a implicat sau se implica in aceasta activitate poate sa o defineasca din propria sa experienta. De asemenea, voluntariatul poate fi privit din doua perspective: cea sociala si psihologica. Cele doua arii se intrepatrund, ele sunt intr-o simbioza cegenereaza aparitia beneficiilor pentru persoana implicata.

Aspectele sociale vizeaza acele parti care sunt legate in primul rand de individ si societate. Prin voluntariat se poate creste relatia de intra-ajutorare dintre comunitati dar si tu ca individ contribui la schimbarea din jur pe care ne-o dorim cu totii.

 

Experienta de voluntar este una transformationala.

In primul rand pentru ca ne reaminteste ce inseamna sa fim fiinte umane, si anume sa punem nevoia altuia inaintea noastra, cu alte cuvinte ne invata ce este generozitatea. In al doilea rand ne spune de un principiu fundamental, al vietii si anume ca suntem conectati, asemenea unei panze de păianjen, fiecare gest mic pe care il facem duce la cresterea starii de bine a celor din jur. Si in al treilea rand ne demonstreaza ca schimbarea sustenabila incepe din interiorul nostru, prin exemplul propriu, inspirandu-i uneori si pe altii sa ne urmeze.

 

Implicatiile psihologice pe care le aduce voluntariatul pentru o persoana

Prin aceasta activitate ne insusim noi abilitati esentiale cum ar fi: sa fim organizati, sa ne gestionam timpul, sa ne exersam calitatile de lider, sa rezolvam probleme , sa muncim in echipa, sa ne dezvoltam gandirea creativa si nu in ultimul rand sa ne dezvoltam capacitatea de comunicare interpersonala.

Un alt aspect esential este legat de cresterea increderii in sine, cei din echipa ta te valorizeaza iti exploreaza capacitatile astfel incat sa fii cel mai bun si sa ai siguranta ca ceea ce faci este minunat. Odata cu increderea se naste si sentimentul de mandrie, adica esti multumit si increzator in fortele tale proprii, faptul ca esti capabil sa indeplinesti o sarcina chiar daca e dificila, la final conteaza gratificatia pe care o ai ca ai realizat ceva remarcabil. A fi voluntar presupune acumularea de cunostinte esentiale in viitoarea ta cariera cat a cunoaste noi persoane care pot sa-ti influenteze deciziile. Faptul ca lucrezi cu profesionistii dintr-un ONG te va ajuta sa dobandesti noi informatii pe care probabil in cadrul facultatii nu ai reusit sa le afli.

 

Meseria de voluntar implica multe emotii

Dezvoltarea personala si profesionala, acestea vor conta extrem de mult in cadrul CV-ului tau, fiindca experienta acumulata in urma activitatii de voluntariat nu se compara cu nici o teorie, ea este pur si simplu practica prin care tu ca individ te dezvolti, stabilesti relatii si contribui la o lume mai buna, asa cum ne dorim cu totii sa avem.