Internetul 5G, proba practică

Context:

 

Trei dintre cei patru operatori din România au anunțat rețele 5G. Deocamdată sunt mai mult niște puncte în care poți încerca noul tip de internet. Unul dintre operatori a spus în august că oferă chiar acoperire pentru tot Bucureștiul.

Când a fost anunțată acoperire 5G pentru tot Bucureștiul, în august 2020, vestea a fost cel puțin surprinzătoare, pentru că detaliile licitației încă nu erau finalizate. Nici în acest moment nu e clar cum va fi, dacă intrăm în 2021 cu un plan mai clar sau nu.

Promisiunea 5G e că poți atinge viteze de peste 1 Gbps pe secundă. Această viteză se poate atinge însă în condiții optime dacă și numai dacă și serverul de pe care descarci datele are interfețe de Gbps per user, iar asta nu se verifică. În orice caz, ținta de internet gigabit prin rețele mobile poate fi atinsă, dar despre asta vom vorbi mai aplicat în momentul în care rețelele 5G vor fi cu adevărat dezvoltate în România.

 

Proba practică:

 

Scenariul în care eu am vrut să văd ce pot obține cu 5G a fost că aș avea nevoie să trimit cuiva câteva zeci de poze și câteva videouri (sau unul mare) și să mă asigur că ajung repede. La video am ales să-l filmez la rezoluție 4K, la 60 de cadre pe secundă, cu un pic peste 1 GB. Pozele sunt clasice, JPG, la rezoluția maximă a telefonului. Cele 50 pe care le-am inclus în pachet au aproape 181 MB.

 

Pe 4G, încărcarea tuturor a durat aproape 7 minute și 28 de secunde. Ceea ce nu-i neapărat rău, dar cu siguranță se poate și mai bine. În cazul descărcării, din OneDrive am pornit un download pe același clip de 10 minute încărcat mai devreme. L-am avut în telefon în 5 minute și 42 de secunde.

 

Când vine vorba de 5G, aceeași încărcare în cloud pe toate fișierele a durat aproape 7 minute. Așa că am trecut la descărcat: în 1 minut și 16 secunde aveam videoul în telefon. Același video care pe 4G a luat de aproape cinci ori mai mult.

 

Sigur, aș putea trage concluzii și să spun că atunci când vine vorba de upload 5G nu se descurcă bine. Dar nu e cazul. După cum o demonstrează testul de viteze, se descurcă pe upload la fel de bine ca pe download, dar serviciul pe care îl folosești e foarte important. Însă, dacă vorbim de download, lucrurile se schimbă considerabil. După cum vezi din acest test, să descarci un întreg sezon de pe Netflix ți-ar lua mai puțin de cinci minute și asta fără să cauți Wi-Fi.

 

În următorul an, mă aștept ca pe măsură ce rețelele 5G sunt dezvoltate să înlocuiască în anumite cazuri conexiunile wireless la internet. Sigur, cu niște abonamente noi. Dacă vrei să scoți mai mult, atât din abonamentul 5G, cât și dintr-un telefon compatibil, încă ai performanțe mai bune în centru – Piața Victoriei, Universitate, Piața Unirii – unde vitezele se duc spre 300 sau 500 Mbps.

 

Articol scris de Mihai Bajureanu

Sursă: HotNews.ro