În sănătatea ta (mintală)!

La sfârșitul săptămânii, ziua de 10 octombrie  este dedicată pentru sănătatea mintală. Discutăm cu alte cuvinte despre ce sunt, dar mai ales despre ce NU sunt bolile mintale, și ce înseamnă de fapt sănătate psihică.

Sănătatea mintală în vremea Covid 19

Cei mai mulți dintre noi am stat izolați pe parcursul acestui an de la  câteva săptămâni la câteva luni. În acest context, să vorbim despre sănătatea mintală este cu atât mai important. Să vorbim- unde să vorbim nu înseamnă în niciun caz să judecăm, să marginalizăm, sau să discriminăm. Să vorbim, altfel spus, să normalizăm. Asociația noastră a avut mai multe inițiative în legătură cu criza Covid19. Aruncă o privire aici

Ultimele luni au venit cu provocări noi, cărora cum-necum a trebuit să le facem față:

sănătatea

 

-Personalul medical fiind nevoit să lucreze în condiții și mai aprige față de până acum, și trăind în permanență cu frica că își vor îmbolnăvi familiile;

-Pentru elevi și studenți, care au trebuit să lucreze online, cu foarte-spre deloc contact cu prietenii și profesorii;

-Pentru cei care lucrează, sau, din contra care nu lucrează, și sunt îngrijorați cu privire la salarii;

-Pentru persoanele cu boli mintale- senzația de izolare accentuându-se

Și aici nici nu menționăm persoanele care au pierdut pe cineva-ori din cauza Covid-19, ori din orice alt motiv. (Dincolo de virus, au murit foarte multe persoane de boli cronice sau cancer întrucât accesul lor la tratament a fost cu mult îngreunat).

 

Cum există boli fizice, și durerile aferente, pe același principiu sunt și bolile mintale. Dar sănătatea mintală înseamnă mai mult decât doar absența despresiei, stărilor de anxietate sau a sindromului bipolar (cele mai frecvente afecțiuni). Dacă:

-Te simți bine cu tine însuți

-Te simți bine cu ceilalți

-Îți poți îndeplini cerințele vieții

Atunci ești pe drumul cel bun.

 

Vom discuta totuși mai pe larg despre cum să identificăm probleme de sănătate mintală, și mai ales cum să le prevenim într-un articol sâmbătă. Dar, până atunci, dacă ce ți-am arătat nu e suficient, și vrei sa afli mai mult, ai aici explicații foarte clar și interesant prezentate.

 

În sănătatea ta (mintală)!