În numele frumuseții

O veche zicală românească spune că „Baba suferă la frumuseţe”. Se pare că de-a lungul timpului, femeile au luat ad literam proverbul, şi în numele frumuseţii şi al modei şi-au sacrificat chiar şi sănătatea. În timp ce astăzi problemele se rezumă la pantofi cu toc care afectează oasele şi muşchii picioarelor, creme de autobronzare care cauzează cancer de piele, în trecut se vorbea de problema punerii vieţii în pericol.

 

Pentru un ten alb: sângerarea terapeutică şi ceruza

 

În epoca elisabetană, pielea foarte albă era ultimul trend în materie de make-up. Pielea albă era considerată a fi un simbol al bogăţiei, căci doar o femeie înstărită nu trebuia să muncească în soare. Acest lucru a forţat femeile să facă tot posibilul să aibe pielea albă. Unele îşi frecau pielea cu ceruză-un amestec periculos de plumb şi oţet, folosit deobicei la preparea vopselei.

Ele au fost sfătuite de învăţaţii timpului să folosească substanţe mai puţin periculoase, precum albuşul de ou, alaunul, sau cenuşa. Unele femei foloseau creta, iar altele au experimentat chiar şi amestecuri de urină animală. Cea mai periculoasă metodă era utilizarea lipitorilor, pentru a le suge sângele de pe faţă şi a obţine astfel culoarea de piele dorită.

 

Crinolina mortală

 

Crinolina-cuşcă a fost o fustă cu cadrele interne foarte largi, realizate din fanoane, trestie de zahăr, oţel, sau fier pe care femeile le purtau înainte pentru a obţine forma corpului de clepsidră. În unele cazuri au fost folosite anvelope de cauciuc umflate. Crinolina a fost în mare vogă în secolul al XIX-lea, oamenii numind curentul „crinolinemania”. Femeile care purtau crinolină, ce putea avea baza de 2 metri, aveau de multe ori probleme să se urce în trăsură sau să intre în casă. Înafara de aceste inconveniente, crinolina a reprezentat şi un real pericol de incendiu.

Baza sa anormal de largă putea atinge focul fără ca purtătoarea ei să observe în timp util. Materialele rochiilor şi lenjeriei intime erau confecţionate de obicei din mătase sau bumbac, materiale care ard cu uşurinţă. New York Times a raportat că în numai două luni, 19 femei au murit după ce crinolinele lor au luat foc. De asemenea, ele au fost prinse în maşinării, între scaune, roţi de transport, iar în timpul rafalelor de vânt chiar luate pe sus.

 

Chopines – pantofii prea înalţi

 

Ciudaţii pantofi, denumiţi chopines,   erau la modă în Veneţia secolului al XVI-lea. Pantofii, care trebuiau să evidenţieze bogăţia şi nobleţea purtătoarelor, proveneau din Orientul Apropiat, şi erau cel mai probabil inspiraţi din saboţii turceşti pe care îi purtau femeile la baie, sau pantofii pe care îi purtau grecii, în piesele de teatru. Acest tip de pantof a fost purtat şi în China, în perioada anilor 1600. Pantofii puteau avea o platformă de până la 75 de centimetri înălţime.

Aceste obiecte vestimentare făceau femeile să pară atât de înalte şi de ciudate, încât bărbaţii le numeau „Jumătate om, jumătate lemn”. Multe dintre ele aveau probleme de mers, şi pentru a se echilibra angajau o servitoare sau se foloseau de trestia de zahăr. Surprinzător, biserica a aprobat purtarea lor, deoarece dificultatea cu care mergeau descuraja femeile să danseze, activitate pe care biserica o cataloga drept păcat. Pantofii chopines au fost interzişi în Veneţia, după ce mai multe femei au suferit avorturi spontane în urma căzăturilor.

Rochiile cu arsenic

 

În epoca victoriană, Carl Wilhelm Scheele a inventat un colorant verde, numit „verdele Scheele”. Înainte de inventarea sa, nu a mai existat vreun pigment de verde pe care oamenii să îl folosească la picturi sau haine. Singura modalitate prin care se obţinea culoarea verde era ca mai întâi să se vopsească suprafaţa cu albastru şi apoi cu galben. Verdele lui Scheele, un amestec de cupru şi arsenic, era o substanţă otrăvitoare, periculoasă, care putea cauza moartea, deoarece arsenicul penetra pielea persoanei care purta haine vopsite cu astfel de verde.

Colorantul lăsa purtătorul cu grave iritaţii ale ochilor, nasului şi sistemului gastric. Şosetele verzi au dus la otrăvirea şi moartea mai multor copii. De asemenea, camerele zugrăvite cu acest tip de vopsea cu arsenic au cauzat moartea copiilor, deoarece aceştia au inhalat produsele chimice. Se spune că acesta ar fi fost şi una din cauzele morţii lui Napoleon. Cu toate că ştiau în ce fel de pericol sunt, femeile au continuat să îşi vopsească hainele cu verdele lui Scheele, ba mai mult, au venit cu un amestec nou, un verde mai luminos, dar şi mortal. Verdele smarald, cum a fost denumit, a rămas în vogă pentru mai puţin de un secol, dat fiind numărul mare de decese.

 

Coafura Fontange

 

Coafura Fontange şi-a făcut prima apariție în 1680. Una dintre amantele regelui Ludovic al XIV al Franței şi-a strâns în grabă părul după ce coafura ei inițială a fost distrusă în timpul unei  partide de vânătoare. Regelui i-a plăcut atât de mult, și înainte de am putea spune “fontange”, femeile au început să inventeze noi modalități de a se ucide. Ele doreau coafuri din ce în ce mai înalte, încât au început să apeleze la tot felul de trucuri pentru ca părul să reziste şi „opera” să nu se îndoaie.

Au început să adauge albuşuri de ou pentru a-l face cât mai rigid, chiar dacă acest lucru însemna ca părul lor să miroasă foarte urât, altele adăugau făină şi amidon, lucru care aducea cu sine păduchi, insecte, şi chiar şoareci. Coafura Fontange ajungea şi până la 120 de centimetri, lucru care le-a făcut pe fashioniste să îşi angajeze un servitor care să le susţină părul la spate, cu un băţ. Mult timp, femeile erau atât de obsedate de această modă, încât dormeau în poziţie verticală. Înafară de animalele care îşi făceau loc în podoaba capilară, în nenumărate cazuri acesta a luat foc de la lumânările ataşate în candelabre.

 

 

Articol scris de Mihai Bajureanu

Sursă: historia.ro