Ghid practic pentru cei care merg la vot

 

În această toamnă suntem puși din nou în situația de a vota. Ca de obicei avem două întrebări care ne macină: “Cu cine ?” și mai ales “De ce votez”?

Încercăm mai jos să lămurim cele două aspecte și mai ales, dacă alegem să mergem la vot, să facem o alegere cât mai apropiată de nevoile noastre și ale comunității din care facem parte.

 

Întâi, de ce să votezi

 

* Este una dintre puținele ocazii când ești egalul tuturor, ești la fel cu profesorul tău, cu șeful tău, cu prietenii tăi sau președintele României. Votul tău are aceeași valoare, poți simți pentru o zi că ai aceeași putere cu ei.

* Votul tău contează. Dăca cauți pe Google să vezi ce s-a întâmplat la alegerile din urma, ai să vezi la cât a pierdut Ponta sau Hillary în SUA, cum a fost în Republica Moldova. Rezultatele s-au decis la diferențe mici de voturi, fiecare alegător a contat. Nu mai sunt vremurile unor majorități covârșitoare, prestabilite. Vei simți că decizi.

* De obicei, calculele preelectorale ale partidelor te trec pe tine la absenți, daca alegi sa nu participi. Răstoarnă calculele politicienilor, scoate-i din zona de confort! Nu-i lăsa să-și aplice planurile aranjate dincolo de vot. Ei sunt în slujba ta, să caute soluții pentru tine.

 

Cu cine să votezi

 

* Nu te lua neapărat după rude, colegi sau prieteni. Ascultă-i, desigur, dar votează cum vrei tu. Ei au votul lor, nu trebuie să li-l dublezi tu. Dacă ai temerea că-i superi, spune-le că votezi cum vor ei, dar în cabină ești singur, faci doar ce crezi tu.

* De droit ar fi să te informezi îaninte, pentru a te decide cu cine votezi. Poți să intri pe website-urile partidelor să vezi cam ce promit ei alegătorilor. Nu e nevoie să înțelegi toată filosofia de guvernare, caută idei, planuri pentru ce te-ar interesa pe tine – locuri de muncă, școli, oportunități de afaceri pentru tineri, șomaj, sport, etc.

* N-ai timp, n-ai chef de studiu online, nu-i nimic. Tot stai jumătate de zi pe Facebook, sigur îți vor apărea pe wall mesaje sau știri electorale, filmulețe. Dă click pe ele din când în când. Sau nu arunca direct la coș flyer-ele din cutia poștală. Poate vei descoperi niște oameni politici cu care rezonezi, care îți plac când vorbesc, care au idei ca ale tale. Ai vrea să îl ai profesor sau șef la muncă? Dă-i un vot. Dacă nu, mai caută.

* Nu găsești repere nici pentru alegerea unui partid? Uită-te la oamenii pe care îi propun partidele României. La fel și la candidații independenți. Ce studii au ? Ce CV au ? Care sunt realizările lor pâna acum ? Ce valori morale au ? Chiar dacă nu pricepi programele lor în profunzime, alege-l pe cel care îți inspiră încredere.

* Evită televiziunile de știri. Sunt partizane și îți induc părerile patronilor lor, cu toții politicieni sau legați de politică. Dacă ți-e în drum, mai bine oprește-te la vreun miting electoral sau caută pe Youtube să auzi și să vezi tu direct ce spun politicienii, ce promit, cum se comportă zilele astea. Nu-ți ajută părerile altora despre partide și candidați, fă-ți propria ta părere.

* Daca ești tânăr și la început și nu ai un istoric electoral, nu te obosi să afli ce au făcut partidele în ultimii 20 de ani. Pentru tine, toate sunt noi, ia-le așa cum sunt acum. De abia de acum îți construiești un background politic. O să vezi, mizezi pe cineva și te dezamăgește într-un an-doi. Sau, dimpotrivă, vezi că se mișcă așa cum ți-ai închipuit tu. Nu te descumpăni, nu te înflăcăra. La următoarele alegeri vei ști deja unde să te uiți, vei putea să-i judeci pentru ce au făcut sau n-au făcut. Dar judecă-i tu, nu lăsa pe alții să judece în locul tău!

 

          Și un ultim sfat: nu-ți vinde votul! Nu doar că e caz de pușcărie, dar nu merită pentru 50 sau 100 de lei să ajungi la mâna celui care te-a momit. Nu merită pentru nicio sumă să devii slugă. Dacă îl refuzi, îl vei avea tu tot timpul la mână pentru că ți-a propus bani. Te va respecta sau cel puțin te va ocoli de frică.

Articol scris de Mihai Bajureanu

Sursa: ghid-practic-pentru-cei-care-merg-la-vot