Puțini dintre noi cunosc acest nou fenomen care există, sau mai bine zis, care acum a fost scos la iveală. Suntem mult mai familiarizați cu termenul de burn-out, care mai este denumit și ca sindromul epuizării profesionale.
Bore-out este opusul fenomenului burn-out și definește o formă intensă de oboseală provocată de absența sarcinilor de serviciu, care poate ajunge până la depresie. In societatea de azi, avem multe situații în care, datorită dezorganizării, sau unui proces complex de business, lucrurile într-o companie nu se mișca așa cum ne-am dori. Acest lucru se întamplă în general în corporații unde, fie activitatea este foarte segmentată și atunci un om poate avea puțina activitate pentru că este prea nișat, fie că procesul decizional este îngreunat de factorii de decizie care amâna unele hotărâri sau nu le iau la timp. Colaborarea echipei sau a departamentului este de asemenea importantă atunci cand vrem ca proiectele sa se desfășoare într-un ritm decent.
Potrivit Le Monde, Frédéric Desnard lucra pentru compania franceză Interparfums, specializată în distribuția de parfumuri cu licență. „Eram dl. Soluție, de la repararea lămpilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor de deplasare”, spune acesta. În 2010, cel mai mare client al companiei a încetat contractul cu Interparfums.
„Am avut mult mai puține sarcini de îndeplinit deoarece asistentele din direcția care îmi încredința misiuni au început să le facă ele însele. Fiecare încerca să justifice importanța postului său”, povestea, în 2018, Frédéric Desnard, care a trecut de la zile în care lucra din plin la o muncă efectivă între 20 și 40 de minute pe zi.
„Nu mai aveam energie. Simțeam un sentiment de vinovăție și de rușine că primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia că sunt invizibil pentru companie”, adăuga el.
Acesta este doar un exemplu, însa, cu siguranta mulți am trait sau am cunoscut asemenea situații. Bineînțeles acest fenomen nu se aplică celor care se descriu foarte bine prin expresia consacrată “timpul trece, leafa merge”.
Ce poți face daca te confrunți cu fenomenul de bore-out ? Ca și în cazul celui de burn-out trebuie să acționezi cât mai repede. Pe principiul să nu ajungi cu capul sub apă și să nu mai poți respira. O perioadă poți incerca ca, în timpul programului să îți completezi activitatea cu ceva ce poți face de la birou cum ar fi: treburi administrative, învațarea de lucruri noi cu ajutorul cursurilor online, implicarea în activități de voluntariat sau de ce nu, demararea unor activități în zona de freelance.
Dacă managementul este deschis poți avea o discuție cu șeful direct în care să-i expui nemulțumirile tale și să vezi, daca și în ce măsură te poate ajuta. Ultima variantă ar fi părasirea companiei și căutarea de noi oportunități, lucru care poate necesita o doză de curaj pe care nu o avem atunci. Ca orice impas în viața acesta trebuie depășit folosind toate mijloacele de care dispunem (inclusiv consiliere psihologică, daca ne confruntăm cu depresie sau anxietate crescută).
Din păcate lumea modernă, în care, o mare parte din activitate este desfășurată de la birou și cu ajutorul calculatorului, are aceste două fenomene extreme asociate.
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO