Dezastre naturale sau catastrofe artificiale?

2020 nu este unul roz pentru nimeni- de la situația politică încordată la nivel mondial la pandemia de coronavirus. Și tocmai de aceea, e puțin dificil să tragem linia între care dintre evenimente sunt dezastre naturale și care sunt catastrofe artificiale. Distincția e încă și mai dificil de realizat dacă luăm în considerare alunecările de teren, seismele și erupțiile vulcanice.

 

Dezastrele naturale provoacă pierduri imense atât din punctul de vedere al numărului vieților pierdute, cât și din punct de vedere economic. Unele însă deși par realizate de natură, sunt de fapt cauzate de om-direct, precum incediile din Amazonia (focul a fost pus pentru a elibera terenul, dar din cauza climei specifice, a fost ars mult mai mult teren decât era prevăzut), sau indirect din cauza neglijenței oamenilor (în timpul umplerii inițiale, o alunecare de teren a declanșat un megatsunami în iazul creat de baraj;barajul fusese amplasat într-o zonă instabilă din punct de vedere geologic)

 

 

dezastre naturale

Inundații masive în Sudan. 

860 000 de oameni afectați. Ploile au fost atât de abundente încât au fost bătute recorduri stabilite în 1946. Nilul a ajuns până la aproape 18 metri -cea mai mare înălțime din ultimii 100 de ani.

Nilul anul acesta, față de aceași perioadă a anului 2016

 

 

 

 

Incendii de vegetație pe suprafațe  extinse în America de Nord.

4,6 milioane de acri de pădure arse.Momentan, 69 de incendii active, dintre care 39 scăpate de sub control. Puțin sub 22000 de pompieri ce luptă cu flăcările.

 

 

 

 

Uragane și furtuni tropicale ce mătură coasta de est a Americii.

2020 se prevedea un sezon dificil, deși nici măcar nu începuse la acel moment. Acum, lucrurile sunt chiar mai rele decât previziunile. 140 de morți la momentul actual, și daune de peste un bilion de dolari.

 

 

 

 

Nu, nu sunt primele locuri  în  topul hazardelor din 2020, ci doar cele din OCTOMBRIE 2020. Nu am menționat explozia din Beirut, incendiile de pădure din Amazonia și Australia și Pandemia de coronavirus. Dacă unele par  ”toane” ale mamei natură, altele sunt clar antropice: deversări de petrol, accidente nucleare, și accidente aviatice.

 

13 octombrie a fost desemnată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, pentru promovarea unei culturi globale cu privire la reducerea efectelor acestor fenomene, inclusiv prevenirea, atenuarea efectelor şi pregătirea împotriva dezastrelor. Totodată, sunt încurajate noi acțiuni pentru creșterea rezilienței comunităților și a națiunilor în fața dezastrelor,la reducerea efectelor acestor fenomene, precum și pentru conștientizarea efectelor distructive ale dezastrelor.

 

Să conștientizăm totuși și rolul nostru, al oamenilor în apariția dezastrelor. Trebuie să ținem minte că mai precis de orice natura va supraviețui. A fost aici cu mult înainte de apariția ideii de omenire, și va continua să existe cu mult timp după ce vom fi dispărut. Ea nu are nevoie de noi. Noi în schimb suntem la mila ei. De aceea, e foarte important să încercăm fiecare dintre noi să o respectăm și protejăm, pentru a evita cât mai multe dezastre naturale.