4 sugestii despre cum să nu mai arunci mâncare

Cât de des mergi la cumpărături? Dar, mai important, câtă mâncare arunci?

Numai în Regatul Unit, o treime din cele 21,7 milioane de tone de alimente cumpărate ajung la tomberon. În România, fiecare persoană aruncă în medie 16 kilograme de alimente pe lună.Nu o faci probabil intenționat, dorești (măcar din dorința de a economisi banii) să nu mai risipești mâncarea, dar nu știi de unde să începi. Noi am adunat pentru tine 4 sugestii despre un posibil prim pas:

 

 

1.Folosește resturile de azi pentru mesele de mâine!                                                                                                                                                    

Pare ciudat, dar poți ”recicla” aproape orice preparat gătit.Puiul la cuptor de ieri poate fi azi o omletă, o salată, sau chiar o porție de paste. Legumele se pot transforma ușor în topping-uri pentru pizza, supă cremă, sau tarte. Fructele-puțin-prea-coapte pentru a fi mâncate pot deveni suc, gem, sau plăcintă. Ai în schimb aici, aici și aici și alte variante.

 

 

 

arunci

2.Păstrează alimentele care se strică mai repede-sau care sunt aproape de expirare pe un sertar la nivelul ochilor!                                                                                                                                   

O vorbă veche din popor spune că  ”ochii care nu se văd se uită”. Nu știu dacă se aplică pentru relațiile  dintre oameni, dar cu siguranță nu te gândești la roșia din colțul sertarului de legume, la jumătatea de pachet de mozzarella din spatele frigiderului, sau la cutia cu lapte pe jumătate terminată din raftul lateral.Verifică cu atenție, (și frecvent) frigiderul, și ține tot ce e pe terminate ”la vedere”.

 

 

 

 

3.Nu merge niciodată la cumpărături pe stomacul gol!

E cu siguranță destul de greu în mod normal să reziști la ofertele de genul ”2+1 gratis” , deci hai să nu vorbim de ce se întâmplă când îți e foame și ajungi la cumpărături, și de cantitatea astronomică de mâncare pe care o cumperi.Trist este că în general, acel 1 în plus este aruncat.E mult mai ușor să cumperi mai mult atunci când îți e foame.

 

 

 

4.Ia-ți întotdeauna lista cu tine!                                                                                                                                                                      

Câți dintre noi nu am intrat în supermarket, sperând să cumpărăm rapid un singur lucru? Și la ieșire să realizăm că ne lipsește fix ce aveam nevoie inițial? Planifică-ți mesele din timp și fă-ți o listă cu ce ai nevoie înainte de a intra în magazin. Știu, ambalajele colorate sunt greu de rezistat, dar măcar nu vei uita după ce ai venit.

 

 

 

 

Dacă nu te-ai plictisit și vrei să afli mai mult, aici poți găsi alte câteva sugestii.

 

Iar dacă te gândești că restaurantele și centrele comerciale sunt cele care aruncă  tonele de mâncare, ține cont că alimentele risipite  într-un singur an ar putea hrăni cetățenii orasului Cluj-Napoca (sau ai unui alt oraș mare) timp de 20 ani.

 

29 septembrie-Ziua internațională de conștientizare a risipei de mâncare