Activitatea principală a asociației noastre constă în desfășurarea de campanii socio-educaționale în localitățile defavorizate ale României, cu scopul reducerii abandonului școlar. De cel puțin patru ori pe an, ne întâlnim cu elevii din școli și petrecem alături de ei o zi plină de activități, jocuri și surprize.
Având în vedere că numai anul trecut am avut aproximativ 1000 de beneficiari direcți în campaniile noastre, criza provocată de COVID-19, cu restricțiile aferente de deplasare și proximitate, a avut un impact foarte puternic asupra activității asociației și asupra voluntarilor. Cea mai mare provocare a fost să adaptăm profilul campaniilor nostre socio-educaționale la noile reguli de siguranță și să le transformăm astfel în campanii “la distanță”. În acest sens, am fost nevoiți să anulăm campaniile programate pentru lunile aprilie și iunie, cu promisiunea că vom reveni când ne vom putea desfășura activitatea în siguranță.
Începând cu luna aprilie am implementat noi proiecte, și astfel vom persevera în hotărârea noastră de a ajuta cât mai mulți oameni afectați de criza sanitară actuală și în special copiii săraci care se confruntă acum, poate mai mult decât oricând, cu pericolul abandonului școlar.
Înainte de criza COVID-19, principalii beneficiarii ai proiectelor ATTU erau elevii din zonele defavorizate ale României însă acum nu mai putem ajunge în școli, dar și nevoile copiilor din zonele defavorizate s-au schimbat. În vedere contextul actual care impune învățământul la distanță, foarte mulți copii sunt în situația de a nu putea absolvi anul școlar pentru că nu dispun de dispozitivele inteligente necesare pentru a urmări lecțiile în online și/sau locuiesc într-o zonă fără conexiune la internet.
Abandonul școlar este cauzat în principal de lipsa mijloacelor financiare sau tehnologice, de lipsa interesului părinților sau alţi factori corelaţi, de obicei factori de natură financiară care îi obligă pe copii să muncească în loc să înveţe.
De aceea, considerăm că situația actuală poate reprezenta un factor decisiv pentru abandonul școlar, în special în zonele defavorizate, motiv pentru care am decis să oferim pe lângă sprijinul psihologic, social si in produse de baza, un sprijin tehnologic pentru copii care au nevoie să continue studiile în regim online.
Începând cu luna aprilie, am inițiat noi proiecte, adaptate la contexul pandemiei COVID-19: