A face bine într-un mod sustenabil

Istoricul asociaţiei ONG ATTU

 

Organizaţia noastră sărbătoreşte anul acesta 6 ani de ATTU: 6 ani de fapte bune în care am dus mai departe misiunea noastră de a reduce abandonul şcolar în rândul elevilor din zonele defavorizate ale României.

In aceşti 5 ani am reuşit să dezvoltăm proiecte capabile să răspundă cu succes problemelor comunităţii: excluziunea socială, abandonul şcolar, relaţia copil-părinte şi medierea unor situaţii ce privesc respectarea drepturilor omului.

Am ajutat copii, bătrâni, părinţi, adolescenţi : în total 6000 de oameni cărora le-am insuflat încrederea că îi aşteaptă ceva mai bun în viaţă decât lipsurile şi neputinţa.

Acţiunea de la Vaslui s-a desfăşurat în comuna Puieşti pentru al treilea an consecutiv, iar ajutorul nostru nu s-a limitat doar la organizarea de activitãţi educaţionale, ci şi la donaţii concrete ce vin în ajutorul şcolii: un autoturism, camere de supraveghere, mobilier scolar, etc.

 

Cu ideea de a ajuta copii am pornit în călătoria noastră acum cinci ani. Asociaţia „Ţara Tinerilor Uniţi” (ATTU) cu sediul în Bucureşti, a derulat şi în 2019 proiectul „Sunã clopoţelul”, în judeţul Vaslui. 

Voluntariat sustenabil pentru un viitor sustenabil

Prin intermediul acestui proiect, ATTU a promovat educaţia si reducerea riscului de abandon şcolar prin organizarea unor ateliere tematice pentru elevii claselor de gimnaziu şi prin organizarea de activitãţi interactive pentru elevii claselor preşcolare şi primare.  Am derulat o acţiune pe trei planuri: preşcolar, primar şi gimnazial. Pentru fiecare am gândit şi organizat activitãţi interactive bazate pe metoda educaţiei nonformale.

 

Spre exemplu: pentru elevii claselor gimnaziale am pregãtit un set de 8 ateliere: Atelier de dezvoltare personalã, Atelier ECO, Atelier de fotografie, Atelier de responsbailitate socialã, Atelier de educaţie pentru sãnãtate, Atelier de educatie socialã, cât si ateliere gândite special pentru elevii claselor a VII-a si a VIII-a: Atelier de educatie juridicã si Atelier de avia’ie.  Fiecare atelier a durat o oră, toate atelierele organizate de voluntari profesionişti care lucreazã sau studiazã în domeniu (Atelierul de educaţie pentru sãnãtate este organizat de un medic rezident, atelierul de educaţie juridicã este organizat de un avocat stagiar, etc.).

 

În total, toate cele opt clase de gimnaziu s-au bucurat de patru ore de activitate. Ne-am pregătit douã luni pentru ca activitatea acestui proiect sã se desfãşoare în cele mai bune condiţii, iar elevii sã se bucure de profesionişti şi activitãţi care-i pot inspira si îi pot determina sã se cunoascã mai bine, sã conştientizeze importanţa educaţiei şi sã aleagã sã-şi urmeze visurile. De subliniat ar fi faptul cã am organizat şi o sesiune informalã pentru pãrintii copiilor implicaţi, cum facem de regulă pentru a realiza o schimbare sustenabilă pe termen mediu-lung. Sesiunea este structuratã pe trei planuri: relaţia pãrinte-copil, informaţii referitoare la sistemul de asistenţã socialã şi partea de întrebãri şi rãspunsuri.

Intrebaţi-vă ce puteţi face cu o sumă modica intre 50-100 de lei

Apoi, imaginaţi-vă zâmbetul unui copil care de-a lungul timpului a cunoscut lipsurile. Lipsa hainelor, a rechizitelor,  a confortului, poate a hranei. Poate acel copil s-a aşezat la masă unde întreaga familie a împărţit doar un codru de pâine. Poate mâinile şi urechile i-au îngheţat în drum spre şcoală fiindcă nu a avut ce purta. Sau poate la ore a scris pe acelaşi caiet indiferent de materie pentru că nu a avut mai mult. Pentru un astfel de copil un cadou primit de la voluntarii ATTU şi căldura umană vor fi poate pentru el, amintirea cea mai dragă peste ani. Cu un ajutor financiar modest, puteţi aduce fericirea in viaţa unui copil. Nepreţuit, nu-i aşa?

 

Cum vă puteţi implica personal sau comercial?

Prin donaţii, sponsorizări persoane juridice, parteneriate sau alte modalitati disponibile pe pagina oficială https://ongattu.ro/doneaza. Fiecare efort contează pentru a aduce un zâmbet pe faţa copiilor.

Campaniile ATUU au fost înţelept planificate

Ele au vizat copii, vizând să implice în programe părinţi şi cadre didactice deopotrivă. Aceasta pentru ca nu se face primavară cu un singur cadou din partea ONG-ului, ci trebuie contribuit la schimbarea modului de educaţie în şcoală, familie şi societate, inclusiv prin funcţionarea optimă a instituţiilor publice responsabile.

Bineînteles, cea mai consistentă parte a fost cea de ajutor efectiv, prin dotarea şcolilor, a copiilor, dar fericirea micuţilor s-a realizat şi prin cadouri care să îi bucure: jucării, dulciuri, rechizite.

 

Ca un exemplu concret, doar pentru comuna Puieşti, din judeţul Vaslui, pe parcursul a trei ani de zile au fost făcute investiţii de aproape 30.000 euro, prin sprijinul sponsorilor şi donaţiilor de la oameni.

În plus, la fiecare campanie s-a organizat un candy bar cu dulciuri, gustări şi sucuri, iar copii au mai primit alimente, jucării si haine groase.

Intrebaţi-vă ce puteţi face cu o sumă modica intre 50-100 de lei

Apoi, imaginaţi-vă zâmbetul unui copil care de-a lungul timpului a cunoscut lipsurile. Lipsa hainelor, a rechizitelor,  a confortului, poate a hranei. Poate acel copil s-a aşezat la masă unde întreaga familie a împărţit doar un codru de pâine. Poate mâinile şi urechile i-au îngheţat în drum spre şcoală fiindcă nu a avut ce purta. Sau poate la ore a scris pe acelaşi caiet indiferent de materie pentru că nu a avut mai mult. Pentru un astfel de copil un cadou primit de la voluntarii ATTU şi căldura umană vor fi poate pentru el, amintirea cea mai dragă peste ani. Cu un ajutor financiar modest, puteţi aduce fericirea in viaţa unui copil. Nepreţuit, nu-i aşa?

 

Cum vă puteţi implica personal sau comercial?

Prin donaţii, sponsorizări persoane juridice, parteneriate sau alte modalitati disponibile pe pagina oficială https://ongattu.ro/doneaza. Fiecare efort contează pentru a aduce un zâmbet pe faţta copiilor.

Ce am reuşit în cei 3 ani de activităţi în comuna Puieşti?

 

Am început în anul 2017 cu campania “Pe urmele lui Moş Craciun” şi am continuat în 2018 tot de Crăciun cu acelaşi proiect. În 2019 am încheiat cu “Suna Clopoţelul”.

În 3 ani de activitate în comună:

– Nr de copii beneficiari: aproximativ 600

– Numar de părinţi care au primit consiliere de specialitate: 60 de familii

– Număr de cadre didactice: 25 prof.

– Număr de voluntari: aproximativ 20-25 în fiecare an

 

Investiţii de aproximativ 30.000 euro, cumulate pe parcursul a trei ani

 

Cuantficate prin transportul produselor şi voluntarilor, mobilier şcolar (peste 80 de pupitre, scaune), dulapuri documente, dulapuri gradiniţă, autoturism RENAULT, camere de supraveghere, 20 de unităţi PC, 25 de monitoare, cuiere, băncuţe, mochete, mese, uşi, panouri, jucării.

La majoritatea ediţiilor campaniei copiii au primit alimente, dulciuri, jucării şi geci. De fiecare dată a fost organizat candy bar cu gustări, dulciuri şi suc.

 

La toate costurile se adaugă transportul, cazarea şi masa voluntarilor implicaţi, materiale si echipamente de logistică, materiale educaţionale, etc.

În toate cele trei proiecte au fost derulate activităţi educaţionale de tip non-formal sub forma unor ateliere tematice. Părintii au participat la sesiuni informale referitoare la relaţia copil-părinte şi la aspecte ce ţin de asistenţa socială.

În perioada următoare


Vom înainta către şcoală, primărie, consiliu judeţean, inspectorat şi catre mass-media un raport general referitor la realizările noastre din comuna Puiesti si la recomandările pe care le avem.

Şcoala din Puieşti rămâne în monitorizarea noastră şi vom reveni peste doi ani pentru a masura impactul acţiunilor derulate.

 

Mulțumim tuturor sponsorilor şi partenerilor noștri care au facut posibil acest efort comun în vederea susținerii educaţiei şi egalitatii de sanse în Romania! Cora România, Auchan, Sweet Evy, Gemini Solutions şi multe alte companii sau instituţii de încredere, care ne-au sprijinit constant, le puteti gasi şi pe site-ul nostru la www.ongattu.ro/sponsori şi www.ongattu.ro/parteneri .

Puiesti: #BEFORE & #AFTER (mobilier şcolar)

Foto: Sala clasei a IX a a Liceului Tehnologic din Puiești a primit de Ziua Educației o schimbare bine meritată – pupitre și scaune pentru toți elevii clasei. Aspectul clasei a fost modificat considerabil. Considerăm că investiția în educație este una esențială, de aceea, pe lângă activitățile de educație non-formală ne propunem și dotarea unităților de învățământ cu mobilier și echipamente care vin în sprijinul elevilor.