Se spune că în spatele fiecărui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică. Dar oare cine stă în spatele femeilor acestora și mai puternice? Am încercat să adunăm pe aceași pagină 8 femei care conduc cu succes țările în fruntea cărora se află. Cele menționate aici nu sunt nici pe departe singurele. Ele sunt însă cele care conduc mai degrabă din lumina reflectoarelor.
Denumită de Forbes ,,cea mai puternică femeie a lumii” în 2015, Angela Merkel e poreclită Mutti (”Mami”) de conaționalii săi. Ea este cel mai longeviv lider ales al Europei. Pe lângă abilitățile recunoscute de politician, Angela Merkel a studiat științele -este licențiată în fizică și doctor în chimie cuantică. La un moment dat, după divorțul de primul soț, la 30 de ani, tatăl i-a spus: ”Nu ai ajuns prea departe până acum, nu?”. Poate că atunci nu, dar 20 de ani mai târziu a devenit prima femeie cancelar din istoria Germaniei.
Kamala a fost prima femeie, prima persoană de culoare, și prima persoană cu origini sud-asiatice care să ocupe poziția de vicepreședinte al Statelor Unite. Ea este fica unor imigranți jamaicani și indieni iar numele ei, Kamala înseamnă în limba sanscrită lotus. Aceasta a studiat dreptul și a fost pentru o perioadă procuror al statului California. Motto-ul ei e reprezentat de cuvintele mamei sale: ”Poate că ești prima, dar asigură-te că nu ai fost ultima” evidențiază dorința de a inspira și ajuta alte persoane.
Cel mai tânăr prim ministru al lumii ne demonstrează că totul e posibil dacă muncim. Aceasta a crescut într-o familie aparținând clasei mijlocii, și a fost prima persoană din familia ei care să meargă la universitate. În calitate de prim-ministru, aceasta este în fruntea un guvern format din coaliția a 5 partide. Liderii partidelor în cauză sunt femei, iar 4 din cele 5 au sub 35 de ani. Putem astfel zice că femeile conduc Finlanda. Iar dacă încă nu sunteți impresionați, Sanna Marin ne demonstrează că poți avea și carieră, și poți fi și mamă în același timp: Emma, fetița ei de-abia a împlinit 3 ani.
De cealaltă parte a globului, Jacinta Ardern demonstrează și ea că poți combina cu succes maternitatea și cariera. Aceasta a fost primul prim-ministru care a beneficiat de concediu de maternitate (6 săptămâni). Printre celelalte locuri de muncă se numără: consilier pentru fostul prim minstru britanic, Tony Blair, lucrător într-un restaurant în New York, sau chiar ca DJ. Jacinda Ardern a uimit în aprilie 2020 când a anunțat că ea și membrii cabinetului său vor avea salarii cu 20% mai mici pentru următoarele 6 luni din cauza pandemiei.
Estonia este singura țară din lume unde atât prim-ministrul ales cât și președintele ales sunt femei. Totuși, deși este singura țară, nu a fost prima: între 2010 și 2012 și Finlanda a reușit aceași performanță. De asemenea, noul cabinet va fi format în proporție de aproape 50% din femei-un record pentru Estonia până la momentul de față. Conform unui articol publicat de The Guardian, țările conduse de femei au reacționat mai prompt în fața crizei pandemice. Estonia a gestionat într-un mod adecvat situația, parte datorită digitalizării începute acum mai bine 20 de ani, parta datorită eficienței cu care liderii conduc.
Fost Prim-Ministru, Maia Sandu este din 2020 primul președinte de sex feminin al Republicii Moldova. Deși a mai candidat odată în 2016, aceasta a fost înfrântă atunci de candidatul pro-rus Igor Dodon. Având mai degrabă aspirații pro-europene, Maia Sandu luptă împotriva anticorupției și a sărăciei, și vrea să reformeze sistemul judiciar. În timpul discursului de inaugurare, aceasta a făcut apel la unitate, vorbind spre final în română, rusă, bulgară, ucraineană și găgăuză.
Ea este singurul lider de sex feminin al unui stat african, și parte din lista Forbes a celor mai puternice 100 de femei din lume-ediția 2020. Astfel, alegerea lui Sahle Work Zewde demonstrează femeilor-și bărbaților conservatori că se poate. În timp ce poziția de președinte e mai degrabă una simbolică, aceasta vrea să ajute la modernizarea și democratizarea Etiopiei. Diplomat de carieră, Sahle-Work Zewde luptă pentru drepturile femeilor: ”Vâ îndemn să menținem pacea, în numele unei mame, care în lipsa păcii este prima care are de suferit!”.
Și nu puteam încheia lista cu cele mai puternice femei din lume fără a o menționa măcar pe Regina Elisabeta. Ea se află la cârma Regatului Britanic și a Comunității Națiunilor (o organizație interguvernamentală a 53 de state membre independente) de aproape 70 de ani . Ea este astfel cel mai longeviv monarh din lume. Pentru evidenția cât înseamnă mai exact aproape un veac de experiențe, trebuie menționat că a făcut parte din Trupele Auxiliare în Al Doilea Război Mondial, în calitate de mecanic, și a întâlnit nu mai puțin de 12 președinți americani.
Dă-i femeii pantofii potriviți și ea va cuceri lumea. Doamnele prezentate nu conduc lumea… încă, dar fac o treabă bună cu țările pe care le reprezintă. Dacă v-am făcut curioși, și vreți să citiți mai multe despre alte femei puternice, aveți aici un articol despre 10 femei de 10 din România.
Articol scris de Simona Rață.
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO