10 octombrie marchează din 1992 ”Ziua mondială a sănătății mintale”. Aceasta a fost propusă de Organizația Mondială a Sănătății pentru a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.
Statisticile arată că tulburările mintale afectează aproape un sfert din populația lumii, într-un moment sau altul al vieții . Cu alte cuvinte, sănătatea mintală este deja o problemă majoră de sănătate publică la nivel mondial.
-oboseala și un nivel scăzut de energie;
-tulburarea de alimentație- se mănâncă prea mult, sau prea puțin;
-pierderea interesului față de hobby-uri sau alte activități plăcute;
-sentimentul de ratare, dar și furie, ostilitate, violență;
-modificări bruște și extreme ale stării de spirit;
-gândul frecvent la moarte sau sinucidere;
-și multe, multe altele;
Fiecare dintre simptome, luate separat par irelevante și întâmplătoare. Cu toții avem și zile bune, și zile proaste, dar dacă observi că ”zilele proaste” se transformă în ”săptămâni proaste”, încearcă să găsești o soluție.
Poate fi dificil,și pare inutil și plictisitor, dar încearcă să faci asta în fiecare zi. Ia o foaie de hârtie, și notează 3 lucruri pentru care ești recunoscător. Studiile au demonstrat că persoanele recunoscătoare pentru ce li se întâmplă erau mai optimiste și mai fericite în legătură cu viața lor.
Nu, nu trebuie să alergi un maraton. Dar, pe masura ce integrăm exercițiile fizice în rutina zilnică, vom începe sa ne simțim mai energici, mai relaxați și vom avea o stare de spirit mai buna. Acest lucru se datorează în principal serotoninei, un hormon considerat un antidepresiv natural. În plus, sportul poate ajuta la stimularea acelor zone ale creierului care nu sunt la fel de active atunci cand ne simtim depresivi
Ajutând o vecină mai în vârstă la cumpărături, fiind voluntar câteva ore, sau făcând temele cu copii dintr-un centru social -aceste gesturi au un impact la fel de mare asupra ta, ca asupra lor. Îți crește stima de sine, simți că ești o parte importantă a societății, și cu siguranță vei avea o stare de spirit mai bună.
Vara aceasta eram pe punctul să mă înec. Curenții m-au dus spre larg, iar un val mai mare m-a despărțit pe mine și pe sora mea de colac. Ambele eram la câțiva metri una de cealaltă, iar eu de-abia puteam atinge cu vâful degetelor nisipul. Când reușeam cumva să mă stabilizez, venea un val mai mare, și mă dezechilibra. Am încercat să înot, dar nu am avut succes. M-am gândit dacă să țip după ajutor. Nu aș fi vrut să fiu văzută ca fata idioată care a fost scoasă din mare. În plus, parcă nu era chiar așa rău, și poate aș fi reușit și singură. Dar o privire la sora mea mai mică m-a făcut să iau decizia. Am strigat după ajutor, și curând, a făcut și ea același lucru. Dar să trec peste ”pot și singură” , ”nu e atât de greu” , ”nu vreau să fiu judecată”, a fost una din cele mai grele decizii din viața mea.
Caută ajutor! Sunt acolo, la capătul celălalt al firului, în spatele ecranului, în fața ta, persoane care vor cu adevărat să te ajute!
TelVerde- 0800 0800 20
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO