10 femei de 10 din România

Unul din cele mai comune mituri despre românce este că suntem din calea-afară de frumoase. Și deși suntem femei frumoase, mai suntem (și) deștepte, curajoase, perseverente, creative, meticuloase… și lista poate continua.

 

Sunt mult mai multe doamne care cu siguranță au schimbat nu numai țara noastră, dar întreaga lume. Am adunat astfel, din străfundurile istoriei noastre-cu multă greutate aș putea adăuga, 10 femei de 10.

 

 

 

femei

 

 

Maria Virginia  Andreescu Haret-Prima femeie arhitect din România

 

”Virginia a spart zidul, Virginia a pătruns pe uşa mare, natura ei a învins şi a croit drumul femeilor în arhitectură. Convinsă, demnă şi foarte sigură, atît de naturală la locul ei, nimeni n-a îndrăznit s-o conteste…” (Henriette Delavrancea-Gibory).  Nepoata pictorului Ion Andreescu și căsătorită cu fiul lui Spiru Haret, aceasta a proiectat peste 130 de clădiri în București și în țară.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ana Aslan-femeia ce a învins timpul

 

E puțin probabil să cunoști acest nume, dar cine nu a auzit de Gerovital? Creatoarea tratamentului cu procaina H3 (Gerovital) s-a născut la Brăila, și a tratat cele mai de seamă personalități: Preşedintele Charles de Gaulle, Winston Churchill, J.F. Kennedy, regii Arabiei Saudite şi Marocului,  Gandhi– precum și Charles Chaplin, sau artiştii Pablo Picasso şi Salvador Dali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vera Atkins-spioancă în rezistența franceză

 

Născută sub numele Maria Vera Rosenburg,  Vera Atkins a fost o spioancă britanică. Rolul Verei  a fost să organizeze rezistența pe teritoriul ocupat de germani, și să pună la cale acte de terorism și sabotaj împotriva armate germane. În 1987, guvernul Franței i-a acordat Verei Atkins Legiunea de onoare pentru  aportul ei la eliberarea Franței.

 

 

 

 

 

 

 

 

femei

 

 

Sofia Ionscu Ogrezeanu-prima femeie neurochirurg din lume

 

Într-o perioadă în care era neobișnuit pentru femei chiar să ajungă la liceu, Sofia Ionescu studia medicina. Iar dacă pentru unii dintre noi este uneori dificil să ne legăm șireturile, atunci e poate de necrezut cum aceasta a efectual prima operație pe creier în timpul războiului când încă era studentă la medicină.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sarmiza Bilcescu-prima femeie avocat din Europa

 

În 1890, o domnişoară pe nume Sarmiza Bilcescu făcea o cerere neobişnuită către Baroul Ilfov. În cerere,  domnișoara în cauză, în vârstă de doar 23 de ani, proaspătă absolventă a facultății de drept de la Paris, solicita să fie înscrisă ca avocat. Nimic neobișnuit până aici. Ineditul situaţiei provine de la faptul că, până la acel moment, nu exista în nicio ţară din Europa vreo femeie avocat.

 

 

 

 

 

 

 

Regina Maria-perla britanică a coroanei românești

 

„Există un singur bărbat cu mână de fier în România, iar acela este Regina Maria“- contele francez Charles de Sainte-Aulaire. Născută prinţesă britanică, Marea Unire i se datorează în mare măsură abilităților ei diplomatice. În schimb, pe timpul războiului  și-a însoțit soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ecaterina Teodoroiu-eroina de la Jiu

 

Olteanca Ecaterina Teodoroiu a plecat la București pentru a deveni învățătoare. După intrarea României în Primul Război Mondial, a lucrat ca asistentă medicală pe frontul din regiunea natală. Pentru a-i răzbuna pe toți cei patru frați ai ei care muriseră în lupte, Ecaterina a cerut să fie transferată la o unitate de combatanți. A participat la bătălia de la Mărășești, unde a murit comandând un pluton de infanterie.

 

 

 

 

 

 

femei

 

 

 

Elvira Popescu-“Notre Dame du Théâtre”

 

Devenită prin căsătorie contesă De Foy, Elvira Popescu  a fost o actriță română de teatru și film, directoare de scenă. Cariera teatrală a Elvirei Popescu a durat neîntrerupt timp de 65 de ani. Critica a elogiat-o in corpore, fapt care este foarte rar întâlnit în Franța, supranumindu-o “Reine du Boulevard”, “Notre Dame du Théâtre”, “Monstre Sacré” etc.Tot aceasta a întemeiat Teatrele Mic și Excelsior.

 

 

 

 

 

 

 

 

Smaranda Gheorghiu–prima femeie din Romania care a calatorit la Polul Nord

 

Nepoată a lui Grigore Alexandrescu și descendentă a familiilor boierești , Smaranda Gheorghiu a fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mișcarea feministă a epocii. A fost poreclită Maica Smara de Veronica Micle, iar  o parte din versurile sale sunt recitate și acum: “Vine vine primăvara / Se așterne-n toată țara / Floricele pe câmpii / Hai să le-adunăm copii”.

 

 

 

 

 

 

Nadia Comăneci-„Zeița de la Montreal”

 

Desemnată în 1999, ”sportiva secolului XX”, Nadia Comăneci reprezintă idolul multor gimnaste de ieri și de azi. La olimpiada de la Montreal din 1976, ea a obținut pentru prima oară în istoria sportului nota … 1.00 . Întrucât nu se credea că este posibil a se obține nota 10, tabela nu era pregătită să afișeze 4 cifre-deci a afișat cea mai apropiată valoare- 1.00. Mai mult, aceasta a reusit pe parcursul Jocurilor din Canada sa obtina alte sase note de zece- de trei ori la paralele și de trei ori la bârnă.

 

 

 

 

 

Și, dacă cumva mai e vreo umbră de îndoilă, și vă întrebați: De ce iubim femeile? Ne răspunde Cărtărescu :

Pentru că sunt femei, pentru că nu sunt bărbaţi, nici altceva. Pentru că din ele-am ieşit şi-n ele ne-ntoarcem, şi mintea noastră se roteşte ca o planetă greoaie, mereu şi mereu, numai în jurul lor.

 

Articol scris de Simona Rață