Charlie Chaplin a zis cândva că ”O zi în care nu ai râs este o zi pierdută”, iar acest lucru este cu atât mai adevărat de 1 aprilie. Din Statele Unite ale Americii până în Australia, sărbătorim în prima zi a lunii aprilie Ziua păcălelilor. Astăzi, mai mult ca oricând râdem și ne distrăm unii pe seama celorlalți. Totuși când, și cum ne-am pus de acord cu privire la această dată? Nimeni nu știe exact, dar există câteva teorii posibile.
Schimbarea calendarului: În 1582 a avut loc trecerea de la calendarul iulian la calendarul gregorian. Astfel, prima lună a anului nu mai era aprilie, ci ianuarie. Oamenii care refuzau să accepte scimbarea, sau care uitau acest lucru și sărbătoreau Anul nou în aprilie erau ținta glumelor și a farselor.
Hilaria: Istoricii au legat de asemenea Ziua păcălelilor cu sărbătoarea antică romană Hilaria, celebrată la final de martie. Oamenii erau veseli, petreceau și se costumau, încercând să se păcălească unul pe altul.
Indiferent de unde vine sărbătoarea, un lucru este cert: astăzi râdem!
În mai multe țări mediteraneene și/sau francofone (Franța, Italia, Spania, Canada, Belgia, și local în Portugalia și Olanda) oamenii încearcă pe parcursul acestei zile să pună un pește de hârtie fără a fi observați pe spatele altor persoane. În funcție de țară, în momentul în care păcălitul observă peștele, cei din jurul lui vor striga : Poisson d’avril (franceză)/ Pesce d’Aprile (italiană)/ Aprilvis (flamandă).
Nu trebuie să avem cunoștințe avansate de portugheză pentru a înțelege că în Brazilia astăzi sărbătorim ”Ziua minciunilor”. Totul a început în anul 1828. O publicație satirică, A metira , a publicat un articol ironic care a fost luat în serios mult prea mult de către cititori. Obiceiul a rămas, iar media publică și astăzi știri și informații false, pentru a păcăli publicul. Oamenii vor intra și ei în spiritul sărbătorii, și își vor spune mici neadevăruri unul altuia.
În Grecia oamenii vor încerca de asemenea să se păcălească unii pe alții, și cu timpul, chiar au apărut o serie de superstiții. O credință specifică acestei țări este că dacă ai succes și reușești să păcălești pe cineva, vei avea un an plin de bunăstare. Cel păcălit va fi în schimb ghinionist. O altă credință specifică este că ploaia în această zi este un semn bun, pentru că se zice că apa are proprietăți vindecătoare.
În Iran, 1 aprilie este a 13-a zi a anului nou persan. La acastă dată oamenii celebrează Sizdah Bedar, sau Ziua Naturii. Cu ocazia acestei zile, conform unei tradiții ce datează din 536 înainte de Hristos, oamenii merg în aer liber la picnic sau la plimbare, și se bucură de timpul frumos. În același timp, localnicii ”au grijă” să sperie turiștii sau vizitatorii. Le cer apoi scuze, și le explică că totul este doar o tradiția iraniană.
În fiecare an de 1 aprilie, sunt publicate știri care mai de care mai neverosimile. De la copacul din care creșteau pastele (gata făcute!), până la schimbarea imnului Marii Britanii cu un cântec german, astăzi este o zi în care putem râde. Aveți aici o selecție cu cele mai amuzante știri din istorie!
Articol scris de Simona Rață.
Asociația “Țara Tinerilor Uniți” este o organizație nonprofit în interes social general, având personalitate juridică de drept privat, fără scop patrimonial, înființată în anul 2014.
Această organizație a fost finanțată prin fonduri Erasmus+ în cadrul proiectului „Tinerii in dialog cu autoritățile publice locale ale Sectorului 3".
Tel: 0765.855.158 (info general)
Soseaua Giurgiului, nr 86, Complex comercial, etaj 1, Sector 4 - București, RO